Γυναικεία φορεσιά της Ηπείρου

Η γυναικεία φορεσιά της Ηπείρου αποτελείται από τα παρακάτω κομμάτια:

  1. Κατασάρκι, μάλλινο άσπρο, όπως και στις άλλες φορεσιές.
  2. Πουκάμισο, μακρύ, υφαντό, βαμβακερό με φρούτα (μανίκια), φτιαγμένα από χασέ άσπρο χωρίς κέντημα. Το πουκάμισο ήταν ανοιχτό στο στήθος με κέντημα περίπου πέντε πόντους και από τις δύο πλευρές.
  3. Κορμί, το λεγόμενο ζωστάρι, είδος γιλέκου. Ανοιχτό στο στήθος με κεντημένα τα δύο προφύλλια, δηλαδή τις δύο μπροστινές πλευρές, και μακρύ, μέχρι τους γοφούς.
  4. Φούστα. Μακριά, από τη μέση μέχρι τις γάμπες. Είναι φτιαγμένη με την ίδια τεχνική που είναι της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας. Διαφέρει όμως στις πιέτες. Όλη η φούστα είναι φτιαγμένη σε πιέτες και έχει δύο ή τρία άσπρα σειρίτια στην ύφανση. Επίσης είναι κεντημένη στο κάτω μέρος της.
  5. Κάλτσες. Είναι πλεκτές με διάφορα γεωμετρικά σχέδια. Τις φορούσαν στα πόδια και έπιαναν από το γόνατο μέχρι τον αστράγαλο.
  6. Πατούνες. Ήταν πλεκτές μαύρες ή γαλάζιες με κοντοτσούραπο, το οποίο έπιανε μέχρι τον αστράγαλο.
  7. Πανωφόρι, γκουζόκι ή κάπα. Αμάνικο υφαντό, με δύο διακοσμητικά μανίκια ριγμένα στην πλάτη.
  8. Μανίκια. Τα μανίκια στη φορεσιά αυτή είναι πλεκτά στο ίδιο σχέδιο με το σχέδιο από τις κάλτσες.
  9. Μαντήλι. Το μαντήλι ήταν μαύρο με κρόσσια γύρω. Στη μία άκρη του είχε σχέδιο σταμπωτό. Το μαντήλι το φορούσαν, σύμφωνα πάντα με στοιχεία από παλιές φωτογραφίες, δεμένο στα μαλλιά, αφήνοντας ελεύθερο το πρόσωπο και το λαιμό, όπως αρμόζει στη Σαρακατσάνα η οποία ζούσε ελεύθερη.

Στη φορεσιά της Ηπείρου κατατάσσεται και μια άλλη φορεσιά, χωρίς ζωστάρι, η οποία έχει τραχλιά κεντημένη και καλύπτει όλο το στήθος. Το πουκάμισο επίσης δεν έχει φρούτα. Φοριέται με μια γκουζόκα με μανίκια, κοντή μέχρι τη μέση.
Στη φορεσιά της Ηπείρου λείπει εντελώς η ποδιά. Η ποδιά, το σεγκούνι και το πλατυμάνικο πουκάμισο στη Σαρακατσάνα της Ηπείρου φοριούνταν μέχρι το 1920-25.

Πηγή: Λαογραφικό Μουσείο Σερρών http://www.sarakatsani-folk-museum.gr 

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη