ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018. Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ανακοινώσεις

ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ

ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ  ΙΔΙΩΜΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ  ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ .

Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Θεσ/νίκη , η πρώτη συνάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής για τη σύνταξη ενός λεξικού με γλωσσολογικά δεδομένα, της Σαρακατσάνικης λαλιάς.

Στόχος της προσπάθειας είναι η συλλογή και η καταγραφή, σ’ αυτό το λεξικό, όλων ―όσων  είναι δυνατόν―  σαρακατσάνικων λέξεων, ώστε να αναδειχθεί ο λεξιλογικός πλούτος της ιδιαίτερης αυτής πληθυσμιακής ομάδας του ελληνισμού. Το λεξικό ―εκτός από αλφαβητική― προβλέπεται να έχει και θεματική ταξινόμηση των λέξεων , για πληρέστερη αξιοποίησή του.

Σ’ αυτό το λεξικό φιλοδοξούμε να αποδελτιώσουμε και όλες τις μέχρι τώρα προσπάθειες σύνταξης ιδιωματικών γλωσσαρίων (π.χ.  του Δανού  Carsten Horg, του  Θεόδωρου Γιαννακού, του Νικολάου Κατσαρού, του Γεωργίου Φυτιλή, του  Δημήτρη Γεωργακά, κ.α  Wink, αφού τις εμπλουτίσουμε με όλα τα κείμενα που έχουν δημοσιευθεί οπουδήποτε ( π.χ. σε τόμους  της εφημερίδας «Ηχώ των Σαρακατσαναίων» , σε λοιπές εφημερίδες , περιοδικά , βιβλία κ.λ.π ) και έχουν λέξεις που χρησιμοποιούνται μόνο ή με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο από τους Σαρακατσαναίους .

Το πιο επίπονο και φιλόδοξο κομμάτι αυτής της προσπάθειας είναι η συγκέντρωση πρωτογενούς γλωσσικού υλικού από επιτόπια έρευνα, εντός και εκτός Ελλάδας, η οποία άρχισε ήδη να οργανώνεται σε επιστημονικά αποδεκτό επίπεδο.

Τέλος, για την ανεύρεση μη δημοσιευμένου, αλλά αποθησαυρισμένου γλωσσικού υλικού από λάτρεις της σαρακατσάνικης λαλιάς μπορείτε να γίνετε όλοι συν-ερευνητές με το να μας εμπιστευθείτε τις μικρές ή μεγαλύτερες γλωσσικές συλλογές που διαθέτετε στα προσωπικά σας αρχεία. Θα γίνετε έτσι συν-δημιουργοί του λεξικού της σαρακατσάνικης λαλιάς.

Στόχος όλων μας να μη λείψει καμιά σαρακατσάνικη λέξη από αυτό το λεξικό!

Καθοδηγητής και συντονιστής της επιστημονικής ομάδας, την οποία καλούμε να πλαισιώσουν κι άλλοι εθελοντές, θα είναι ο καθηγητής Γλωσσολογίας – Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής κ. Κώστας Δ. Ντίνας.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση παρόντες ήταν:

Ο  πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ.  Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος, ο συγγραφέας  εκπαιδευτικός κ. Θεόδωρος  Γιαννακός, ο εκπαιδευτικός κ. Τιμπλαλέξης Αχιλλέας, η φιλόλογος εκπαιδευτικός  κ. Κουκουτσέλου Παναγιώτα  και εκ μέρους του συλλόγου φοιτητών Θεσ/νίκης «Ο Λεπενιώτης»,    οι  κυρίες  Γάτου Αλεξία , Τσακούμη Αλεξάνδρα και Μουτσιάνα Χρύσα.

Η προσπάθεια αυτή της Π.Ο.Σ.Σ έχει σαν στόχο να τεκμηριώσει  επιστημονικά την Σαρακατσάνικη λαλιά, ώστε να την προφυλάξει από τυχόν επίδοξους  αυτοδίδακτους  γλωσσολόγους .

 

 

Μοίρασε το