Διερεύνηση για την Οργάνωση Ορεινής Βιωματικής Σαρακατσάνικης Κατασκήνωσης από την Π.Ο.Σ.Σ

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019. Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ανακοινώσεις

Η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων ( Π.Ο.Σ.Σ. ) μετά την μεγάλη επιτυχία της βιωματικής κατασκήνωσης   για παιδιά,  που έλαβε χώρα στην  Κρυοπηγή Χαλκιδικής  και πιο συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης Υuppi , σε συνεργασία   με  τον  σύλλογο   Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας           « Ο Φλάμπουρας»  το διήμερο , Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019, διοργανώνει εκδηλώσεις με θέματα:

• Διερεύνηση δυνατότητας για την οργάνωση ορεινής βιωματικής σαρακατσανικησ κατασκήνωσης.
  • Επίσκεψη στα βοσκοτόπια και τις στράτες των τσελιγκάτων πάνω στα βουνά της Φλώρινας .

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 7μ.μ. θα πραγματοποιηθεί  ευρεία σύσκεψη  των Τοπικών Φορέων (Δήμος, Περιφέρεια)  με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδος (Π.Ο.Σ.Σ.), στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου Φλώρινας, με σκοπό να συζητηθούν τα παρακάτω θέματα:

• Διερεύνηση δυνατότητας αναβίωσης των πρώην Μαθητικών Κατασκηνώσεων Κλαδοράχης!
  • Λοιπές δυνατότητες ορεινής κατασκήνωσης κι ορεινής βιωματικής, με άξονα την Σαρακατσάνικη ορεινή παράδοση.
  • Ορεινοί βοσκότοποι σημερινές σημάνσεις με ιστορικό, λειτουργικό κι επισκέψιμο ορειβατικό χαρακτήρα σε τόπους και διαδρομές, ορεινά μονοπάτια. Προετοιμασία και οργάνωση για την Άνοιξη, χαρτογράφηση των ορειβατικών διαδρομών «Οι στράτες των Σαρακατσαναίων» , σε συνεργασία με την κ. Καρατάσου Μαρία καθηγήτρια της Δασολογικής  Σχολής του Α.Π.Θ.
  • Προτάσεις από τον πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου « Ο Φλάμπουρας »  κ. Μπομπότα Κωνσταντίνο για τον ελληνικό ποιμενικό και για θέματα σημερινής ορεινής προβατοτροφίας κι ανάπτυξης της ορεινής υπαίθρου στην περιοχή μας και τη Δυτική Μακεδονία!

Μετά την σύσκεψη θα ακολουθήσει Παραδοσιακό Σαρακατσάνικο γλέντι  με γεύμα  και χορευτικά στον χώρο του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου  στις 8 π.μ. θα αναχωρήσουμε από  την Βίγλα με οχήματα  4x4 στους ορεινούς βοσκότοπους στο Βέρνον (Βίτσι) θέση Λάκκος Πισοδερίου και στο Βαρνούντα (θέση Μπέλλα Βόδα και Συρόκα Αγίου Γερμανού).