Προετοιμασία για την δημιουργία D.V.D – εγχειρίδιου προς τους χοροδιδασκάλους των Συλλόγων

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019. Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ανακοινώσεις

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Σ.

Προετοιμασία για την δημιουργία   D.V.D – εγχειρίδιου προς τους χοροδιδασκάλους των Συλλόγων

Πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία τις Π.Ο.Σ.Σ στην Θεσ/νίκη, διεργασίες για τον προγραμματισμό της δημιουργίας D. V. D. - οδηγού προς τους χοροδιδασκάλους των Συλλόγων – μελών της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τον προβληματισμό που απασχόλησε αρκετές φορές την Π.Ο.Σ.Σ., σχετικά με την ομοιομορφία, που πρέπει να παρουσιάζουν τα χορευτικά μας στις παρουσιάσεις τους και μετά από προσεκτική και σε βάθος παρατήρηση, έχουμε πλέον τη πεποίθηση ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, ότι είναι επιτακτική ανάγκη, τα χορευτικά των Συλλόγων μας να εκτελούν και να αποδίδουν τους Σαρακατσάνικους χορούς όσο το δυνατόν πλησιέστερα στα υφολογικά μας χαρακτηριστικά .

Στόχος μας είναι να κυριαρχήσει η ομοιογένεια και όχι  οι τοπικές ιδιαιτερότητες , σε επίπεδο χορευτικών τμημάτων των συλλόγων. Είναι γεγονός ότι η αυθεντική παράδοση και οι χοροί μας κινδυνεύουν να αλλοιωθούν σε μεγάλο βαθμό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παρατηρούμε σε χορούς μας, όχι μόνο στις  επίσημες εκδηλώσεις μας, αλλά  ακόμη και  στο Αντάμωμα μας, που παρουσιάζονται  χορευτικά που δε συμβαδίζουν με τα δικά μας πολιτιστικά δεδομένα .

Σύμφωνα με τα παραπάνω είναι εύλογος ο έντονος προβληματισμός μας . Είναι γεγονός ότι  δεν θέλουμε να αφήνουμε τίποτε  στη τύχη . Δεδομένου ότι  πάνω από όλα , είναι  η αγάπη μας, για τη παράδοση και  τους συλλόγους μας,  έπρεπε να προβούμε σε μια ενέργεια που θα βοηθούσε όλους τους συλλόγους  να προσαρμόσουν τα χορευτικά τους  σύμφωνα με όσα  αρμόζουν  στη Σαρακατσάνικη  παράδοση .

Έτσι, με μεγάλη ευλάβεια και σεβασμό σε ότι  μας διδάχθηκε και  μας παραδόθηκε από τους προγόνους μας, οδηγηθήκαμε στη δημιουργία ενός D.V.D., που θα είναι ένα πρακτικό εγχειρίδιο-οδηγός,  για όλους τους χοροδιδασκάλους των συλλόγων μας. Θα συνοδεύεται από οδηγίες –προτάσεις όσων αφορά,  την σωστή  ενδυμασία  και  εξωτερική εμφάνιση των χορευτών μας,   την  επιλογή  των τραγουδιών και γενικά ότι έχει σχέση με τη καλύτερη δυνατή συνολική παρουσία των χορευτικών μας.

Υπεύθυνη εκ  μέρους του Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Σ  και συντονίστρια, για την δημιουργία του εγχειριδίου, θα είναι η ειδική γραμματέας,  κ. Κωστούλα Σοφία  καθηγήτρια  φυσικής Αγωγής – χοροδιδασκάλισσα   και θα υλοποιηθεί  από τους κυρίους:  Γιαννιό Σπύρο καθηγητή Φυσικής Αγωγής  χοροδιδάσκαλο - τραγουδιστή και  Σαμουρέλη Δημήτριο, καθηγητή Φυσικής Αγωγής  - χοροδιδάσκαλο  εκ  των εθελοντών- συντελεστών της 1ης Βιωματικής Κατασκήνωσης  για παιδιά που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία το καλοκαίρι του 2018 στην Χαλκιδική.

Ευελπιστούμε ο συγκεκριμένος οδηγός,  να αποτελέσει ένα πραγματικό βοήθημα  ιδίως   για τους νέους χοροδιδασκάλους των συλλόγων μας.

Οι διεργασίες πραγματοποιήθηκαν  το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 9 και 10 Φεβρουαρίου 2019, στα γραφεία της Ομοσπονδίας  στην Θεσ/νίκη .  Ταυτόχρονα έλαβε χώρα και η πρώτη πρόβα του χορευτικού που θα εμφανιστεί   στο συγκεκριμένο D.V.D.  του  Συλλόγου  φοιτητών Θεσ/νίκης    « Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ».