21ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας

Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012. Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις

21ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας

Το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε το 21ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας, στην πόλη του Σλίβεν. Εκατοντάδες Σαρακατσάνοι από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα ανταμώθηκαν στην μεγαλύτερη εκδήλωση των Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας, που διοργανώθηκε με επιτυχία για 21η συνεχή χρονιά από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας.

Στις διήμερες εκδηλώσεις του Ανταμώματος συμμετείχε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της, κο. Γεώργιο Μουτσιάνα, το μέλος του Δ.Σ. κο. Σπύρο Νάστο, με μικτό χορευτικό τμήμα από τους Συλλόγους Έβρου και Θρακής, καθώς και τους εκπροσώπους των Δ.Σ. των δύο Συλλόγων, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων κο Γεώργιο Νάκο και τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Έβρου κο Ιωάννη Καραχρήστο.
Το βράδυ του Σαββάτου της 25ης Αυγούστου πραγματοποιήθηκε το Σαρακατσάνικο Γλέντι του 21ου Ανταμώματος, στην περιοχή των λουτρών του Σλίβεν. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής του Σλίβεν κα Τάνιεβα και οι πρώην Πρόεδροι της Ο.Π.Ε.Σ.Σ.Β.. Ενδεικτικό του σημαντικού έργου που επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια η Ο.Π.Ε.Σ.Σ.Β. και οι Σύλλογοι μέλη της, όχι μόνο για την διάδοση της σαρακατσάνικης παράδοσης, αλλά και την διατήρηση του Ελληνικού στοιχείου στο κομμάτι αυτού του Ελληνισμού της Βουλγαρίας, είναι η μεγάλη συμετοχή της Σαρακατσάνικης νεολαίας της Βουλγαρίας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο Σαρακατσάνικο Γλέντι, με τους Σαρακατσάνους τραγουδιστές κο Δημήτρη Χατζηπλή και κα Χρυσοβαλάντω Μπρόζου. Στη συνέχεια ακολούθησε ελληνικό λαϊκό πρόγραμμα.

Lightbox Image

Την Κυριακή 26 Αυγούστου το πρωί στη θέση Καραντίλα του Σλίβεν, στην οροσειρά του Αίμου έλαβε χώρα το επίσημο πρόγραμμα του 21ου Ανταμώματος με την συμμετοχή χορευτικών τμημάτων Συλλόγων Σαρακατσαναίων από την Βουλγαρία και την Ελλάδα, τα οποία παρουσίασαν Σαρακατσάνικους χορούς και έθιμα, ενώ μικρά Σαρακατσανόπουλα από την Βουλγαρία τραγούδησαν και απήγγειλαν ποιήματα. Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. όπου στο μυνημά του στάθηκε στο γεγονός ότι θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε την προσπάθεια της Ο.Π.Ε.Σ.Σ.Β. και των Συλλόγων της, ώστε να διατηρηθεί και να μεταλαμπαδευτεί η Σαρακατσάνικη παράδοση στις επόμενες γενιές. Θυμίζοντας μάλιστα στους παρευρισκομένους τα λόγια του Πατροκοσμά του Αιτωλού ότι, "οι Σαρακατσάνοι είναι το μεδούλι του Ελληνικού Γένους και αλίμονο αν χαθούν κι αυτοί".

Την παράσταση βέβαια έκλεψε το χορευτικό των βετεράνων χορευτών της Ο.Π.Ε.Σ.Σ.Β. που με πρώτο τον πρώην Πρόεδρο της κο Νικόλαο Κίτσο είσηλθε στο χοροστάσι κι έδωσε ένα ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση.

Lightbox Image

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων ευχαριστεί τον Πρόεδρο της Ο.Π.Ε.Σ.Σ.Β. κο Μπαλέζδραβο Κωνσταντίνο και τα μέλη του Δ.Σ. της για την φιλοξενία κατά τις ημέρες του Ανταμώματος. Ευχαριστεί τους Προέδρους του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Έβρου κο Βασίλειο Μπίκο και του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσάνων κο Γεώργιο Νάκο για την διοργάνωση της εκδρομής.Επίσης, ευχαριστεί και τα μέλη των Δ.Σ. που συνόδεψαν την εκδρομή και τα χορευτικά των δύο Συλλόγων που εκπροσώπησαν την Π.Ο.Σ.Σ. στο Αντάμωμα.

 

Μοίρασε το