1ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου

Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012. Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις

1ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων από την ημέρα ανάδειξής της και έπειτα, διενεργεί μια προσπάθεια ώστε να βρεθεί κοντά σε όλους τους Σαρακατσάνους και να αγκαλιάσει τους κατά τόπους συλλόγους – μέλη της. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποίησε μια διήμερη εκδρομή στην Πελοπόννησο, ώστε να συμμετάσχει ενεργά στο 1ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου, στις 28 και 29 Ιουλίου 2012.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας θέλοντας να συμμετάσχει ενεργά και να στηρίξει τη φιλότιμη αυτή προσπάθεια του τοπικού, νεοϊδρυθέντος συλλόγου για την διεξαγωγή του εν λόγω ανταμώματος πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη εκδρομή. Πολλοί ήταν και οι Σαρακατσάνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας και συμμετείχαν στην εκδρομή, μη λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη απόσταση, καθώς οι περισσότεροι προέρχονταν από τις περιοχές Θεσσαλονίκης, Θράκης και Θεσσαλίας. Να σημειωθεί ότι, στην πλειονότητα τους οι συμμετέχοντες ήταν άτομα προχωρημένης ηλικίας. Όλοι οι συμμετέχοντες θεωρούσαν υποχρέωση τους τη στήριξη της συγκεκριμένης εκδήλωσης των «ξεχασμένων» αδελφών Σαρακατσάνων της ιστορικής αυτής περιοχής της χώρας μας. 

IMG 4282

Το Αντάμωμα έλαβε χώρα στο χωριό Καρυά Κορινθίας (σε υψόμετρο 1400 m), την Κυριακή 29 Ιουλίου. Το συγκεκριμένο χωριό βρίσκεται σε μία περιοχή όπου η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι σαρακατσάνικης καταγωγής (Κορδαλαίοι, Τσεκουραίοι, Σαρανταυγαίοι, Τσογκαίοι, Σμυρνιωταίοι κ.α.). Το πρωί της Κυριακής προηγήθηκε της εκδήλωσης η Θεία Λειτουργία στην γραφική εκκλησία του χωριού, καθώς και μνημόσυνο για τους πεσόντες Σαρακατσάνους της Πελοποννήσου, που αγωνίστηκαν στην επανάσταση του 1821 καθώς και στους υπόλοιπους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες που ακολούθησαν. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μια πρωτοβουλία του προέδρου του τοπικού συλλόγου Σαρακατσαναίων κ. Καλύβα, που συγκίνησε ιδιαίτερα τους παρευρισκομένους.
Ο ρόλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων υπήρξε καθοριστικός για την υλοποίηση του Ανταμώματος αυτού, καθώς πέραν της διοργάνωσης της εκδρομής, προσκάλεσε και δύο ακόμη δραστήριους συλλόγους να στηρίξουν το εγχείρημα αυτό.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ – ΕΥΟΣΜΟΥ

Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου «Ο Σταυραετός» κατά τη διάρκεια του διημέρου 28 & 29 Ιουλίου συμμετείχε σε παραδοσιακές εκδηλώσεις στο Σούλι Πάτρας. Χωρίς δεύτερη σκέψη ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας και συμμετείχε παράλληλα και στο 1ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου. Το πολυπληθές χορευτικό του συλλόγου αποτελούμενο από γέροντες με επικεφαλή τον κο. Σπύρο Γιαννιό παρουσίασαν αυθεντικούς Σαρακατσάνικους χορούς και τραγούδια με το στόμα χορωδιακά. Συμμετείχε και η σαρακατσάνικη ορχήστρα του κ. Κώστα Νικολάου.

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΒΑΛΤΟΥ – ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Σημαντικότατη ήταν και η συμμετοχή του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρόμερου Ευρυτανίας «Η Φουστανέλα», ο οποίος απεδέχθη με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ., καθώς θεωρούσε υποχρέωση και καθήκον του την στήριξη της εν λόγω εκδήλωσης. Τα μέλη του χορευτικού του τμήματος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασαν ένα εξαιρετικό δρώμενο, που αφορούσε την ανάδειξη ενός νέου κλεφταρματωλού σε καπετάνιο. Εν συνεχεία, παρουσίασαν γνήσια Σαρακατσάνικα τραγούδια και χορούς.

 IMG 4188

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τους δύο Συλλόγους Σαρακατσαναίων (Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου και Βάλτου-Ξηρόμερου Ευρυτανίας) για τη σημαντική συμβολή τους στη πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής.
Επιπλέον, ευχαριστεί θερμά τον Σαρακατσάνο τραγουδιστή κο. Μίλτο Αλαφροπάτη που αφιλοκερδώς στήριξε την εκδήλωση τραγουδώντας γνήσια τραγούδια της πλούσιας παράδοσής μας. Να σημειωθεί ότι, τα έσοδα από την πώληση του νέου του CD στο χώρο της εκδήλωσης προσφέρθηκαν στο νεοσύστατο σύλλογο Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου για την ενίσχυσή του.
Επιπροσθέτως, ευχαριστεί θερμά τον Σαρακατσάνο μουσικό κο. Τσόγκα που μαζί με την ορχήστρα του συμμετείχε αφιλοκερδώς ανταποκρινόμενος θετικά έπειτα από προσωπικό κάλεσμα του προέδρους της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Γιώργου Μουτσιάνα.
Ιδιαιτέρα ευχαριστούμε τον ιδιοκτήτη του πολυχώρου στην Καρυά που φιλοξένησε το Αντάμωμα αλλά και τους εκπροσώπους της Π.Ο.Σ.Σ. κύριο Γόγολα Χρήστο.
Με τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής, οι ξεχασμένοι και διασκορπισμένοι Σαρακατσαναίοι της περιοχής συγκινήθηκαν και συνάμα χάρηκαν. Χαρακτηριστική του ενθουσιασμού που επικρατούσε ήταν η μορφή μιας γερόντισσας Σαρακατσάνας που παρευρέθηκε στην εκδήλωση φορώντας τη παραδοσιακή Σαρακατσάνικη φορεσιά της περιοχής, με τη ρόκα της στο χέρι.
Ο αριθμός των παρευρισκομένων ξεπέρασε τα 1000 άτομα και ακολούθησε Σαρακατσάνικο γλέντι, το οποίο διήρκησε μέχρι αργά το απόγευμα.

IMG 4190

Παρά την κούραση και την μεγάλη απόσταση της επιστροφής όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδρομή επέστρεψαν με τις καλύτερες αναμνήσεις από το διήμερο αυτό.

 

 

Μοίρασε το