Συνάντηση με τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012. Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ανακοινώσεις

Συνάντηση με τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο

Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012 κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, υπό τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Μουτσιάνα, τον γραμματέα κ. Βασιλούδη Χρήστο και τον ταμία κ. Καρυώτη Αθανάσιο, επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης όπου είχε ορισθεί συνάντηση με τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο.

Η συνάντηση αυτή έγινε στα πλαίσια της εκδήλωσης που διοργανώνει η Π.Ο.Σ.Σ. την Κυριακή 11 Νοεμβρίου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης. Ζητήθηκε από τον Παναγιότατο να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση για τους Σαρακατσαναίους μακεδονομάχους μετά την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία της Κυριακής. Λόγω της εορτής του Αγίου Μηνά η οποία συμπέφτει με την ημερομηνία της εκδήλωσης, ο Μητροπολίτης Άνθιμος θα χοροστατήσει στην εκκλησία του Αγίου Μηνά, εκεί όπου αποφασίστηκε να τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση για τους Σαρακατσαναίους που αγωνίστηκαν για την Μακεδονία. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά θα παρευρεθεί την ημερομηνία της εκδήλωσης σύσσωμο το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ. καθώς και χορευτές με τις παραδοσιακές στολές.

Η συνάντηση αυτή έγινε σε πολύ θερμό κλίμα και εγκάρδιο στην οποία ο Παναγιότατος εξέφρασε το θαυμασμό του για τους Σαρακατσαναίους, τη φιλοπατρία τους και την πολύ στενή τους σχέση με της Εκκλησία και την ελληνορθόδοξη παράδοση. Μάλιστα, εξέφρασε την «απαίτηση», με σκοπό να χαριτολογήσει, ότι για να παραστεί στην εκδήλωση θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε το φλάμπουρα με τον πολύ ωραίο σταυρό φτιαγμένο από τρία μήλα, όπως τόνισε ο ίδιος. Η απάντηση που δόθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ήταν ότι οι Σαρακατσαναίοι δεν πηγαίνουν πουθενά χωρίς τον φλάμπουρα. Συζητήθηκαν επίσης θέματα τα οποία αφορούσαν τους Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας και πως μπορεί η Εκκλησία βοηθήσει με τις κατασκηνώσεις που διαθέτει με στόχο τη φιλοξενία παιδιών από τους συλλόγους Σαρακατσαναίων της γειτονικής χώρας.

Τέλος, δόθηκαν στον Μητροπολίτη κ.κ. Άνθιμο 5 βιβλία για τους Σαρακατσαναίους τα οποία εκδόθηκαν από την Π.Ο.Σ.Σ. καθώς και 2 CD με σαρακατσάνικα τραγούδια τα οποία επίσης είχαν εκδοθεί για σκοπούς της Ομοσπονδίας.