Πόλος έλξης το 23ο Οργανωτικό Συνέδριο των Σαρακατσαναίων στη Λάρισα

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013. Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ανακοινώσεις

 23ο Συνέδριο Σαρακατσαναίων Λάρισα

 

Στη Λάρισα, την πόλη που «γεννήθηκε», επιστρέφει  έπειτα από 32 χρόνια το Πανελλήνιο και Διαβαλκανικό Οργανωτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), που  θα διεξαχθεί στις 29, 30 και 31 Μαρτίου.

Το 23ο κατά σειρά Συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας  Λάρισας έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας «Ο Κατσαντώνης», ο οποίος έχει και την οργανωτική ευθύνη, καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 50 χρόνων λειτουργίας του.

Το σύνθημα του φετινού συνεδρίου είναι «Η Σαρακατσάνικη παράδοση στη σύγχρονη εποχή», με το σκεπτικό ότι  η παράδοση δεν είναι μια στατική έννοια, αλλά συνεχώς εξελίξιμη.

Σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε συνέντευξη τύπου το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, την Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Γεώργ. Μουτσιάνα και τον πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Λάρισας κ. Γ. Σταυροθεόδωρο.

Μιλώντας για τα συνέδριο και τους Σαρακατσαναίους, ο κ. Αγοραστός τόνισε συγκεκριμένα: «Συγχαίρω την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων αλλά και το Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Λάρισας, διότι κρατάνε ψηλά το «λάβαρο» της παράδοσης και στο πέρασμα των αιώνων διατήρησαν τα έθιμα, τις συνήθειες και τους κανόνες συμπεριφοράς και διαβίωσης κατά τρόπο πιστό και αυθεντικό. Κι έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι έχουν αναλάβει τα σκήπτρα της παράδοσης και συνεχίζουν κι αυτοί με τη σειρά τους να μεταλαμπαδεύουν τις πατρογονικές αρχές και τις αξίες από γενιά σε γενιά.  Γιατί  παράδοση είναι το «γεφύρι» που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον. Αυτές οι αρχές και οι αξίες δημιουργούν μία ισχυρή, συνεκτική αλλά και  μαχητική συνάμα κοινωνία. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας αγκαλιάζουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, γιατί είναι εκδηλώσεις ιδιαίτερης αξίας, εκδηλώσεις με σημασία στην τοπική κοινωνία, εκδηλώσεις με επίκεντρό τους την παράδοση και τη διάδοση των πολιτιστικών αρχών. Πιστεύω ότι όλοι οι Σαρακατσαναίοι από τη Λάρισα και την υπόλοιπη Ελλάδα θα αγκαλιάσουν αυτό το τριήμερο αντάμωμα και θεωρούμε εκ των προτέρων την επιτυχία του εξασφαλισμένη, διότι όταν νέοι άνθρωποι τραβούν δυναμικά μπροστά σίγουρα πετυχαίνουν».

«Θεματοφύλακες της Λαϊκής Παράδοσης» χαρακτήρισε κατά την ομιλία της η κ. Καραλαριώτου τους Σαρακατσαναίους και τόνισε συγκεκριμένα: «Είναι άξια θαυμασμού η προσήλωσή και η θρησκευτική, θα τολμούσα να πω, ευλάβεια με την οποία μεταφέρουν τις παραδόσεις, τα ήθη κι έθιμα, τους θρύλους και  τις μνήμες της Σαρακατσάνικης παράδοσης. Καταφέρνουν  στο πέρασμα του χρόνου, να διαφυλάττουν αλώβητες τις παραδόσεις τους και να τις παραδίδουν πολύτιμη παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές.

Μέσα από τις δράσεις τους αντιστέκονται στην αφομοιωτική και ισοπεδωτική τάση της εποχής μας, με το να συγκεντρώνουν και να καταγράφουν τα Σαρακατσαναίικα τραγούδια, να μαθαίνουν τους χορούς στους νέους, να διατηρούν δυναμικά τα χορευτικά τους συγκροτήματα.

Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε ότι στην εποχή μας οι παραδόσεις  εξακολουθούν  να αποτελούν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για  νέους ανθρώπους.   Επιπλέον, το Συνέδριο των Σαρακατσαναίων, που θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε  στην πόλη μας, αποτελεί μία άριστη ευκαιρία να προβάλλουμε τον πολιτισμό, τις ομορφιές και τις τουριστικές δυνατότητες της περιοχής μας.

Για τρείς ημέρες η Λάρισα θα αποτελέσει πόλο έλξης για πάνω από 500 Σαρακατσαναίους που θα συναντηθούν εδώ από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ως Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας είμαστε αρωγοί σε τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες,  από τις οποίες η περιοχή μας έχει μόνο θετικά οφέλη να αντλήσει. Και νοιώθουμε  υπερήφανοι γιατί προσθέτουμε κι εμείς ένα λιθαράκι για τη διάσωση και διατήρηση του πολιτισμού και του λαϊκού μας πλούτου.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να σεβόμαστε τις ρίζες μας, τις προγονικές μας παραδόσεις,  αυτές στις οποίες εντέλει θα στηριχτούμε ως λαός για να αντέξουμε τις δυσκολίες και να βγούμε από την κρίση αλώβητοι…»

Ο κ. Μουτσιάνας επεσήμανε: «Ως Ομοσπονδία θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια, καθώς είναι δίπλα μας, σε κάθε προσπάθεια που κάνουμε, στηρίζοντας εμπράκτως την παράδοση. Ο σκοπός του φετινού συνεδρίου είναι διπλός: Πρώτον, να οργανώσουμε την ανταποδοτικότητα των συλλογικών μας οργάνων και δεύτερον να αναδείξουμε την πόλη της Λάρισας για το τριήμερο αυτό, ώστε να καταστεί η «καρδιά» των Σαρακατσάνων. Το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα από 28 έως 30 Μαρτίου είναι το οργανωτικό συνέδριο όλων των Σαρακατσάνων της Ελλάδας, ενώ θα συμμετάσχει και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας. Εμείς ως Σαρακατσάνοι, όπως και όλοι οι Έλληνες, αναπροσαρμόζουμε τους στόχους μας ώστε να έχουμε μια δημιουργική συμμετοχή στην αναδιάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας. Στη μετά κρίσεως εποχή της χώρας μας πρέπει να στηθεί ένα οικοδόμημα το οποίο θα στηρίζεται στις δικές μας δυνάμεις και σε αυτό το σημείο  οι αρχές και οι αξίες των Σαρακατσάνων μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά. Καλούμε λοιπόν, όλους τους Σαρακατσάνους αλλά και όλους τους φίλους της  Σαρακατσάνικης παράδοσης να γίνουν το τριήμερο που θα διαρκέσει το συνέδριο κοινωνοί της  κουλτούρας μας. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Σύνδεσμο Σαρακατσάνων Λάρισας, οι οποίοι με πολύ μεράκι διοργανώνουν αυτό το συνέδριο».

Ο κ. Σταυροθεόδωρος, τέλος, αναφέρθηκε στο ιστορικό του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας, τονίζοντας συγκεκριμένα: «Ο Σύνδεσμος της Λάρισας είναι ο πρώτος που ιδρύθηκε πανελλαδικά πριν από 50 χρόνια και έδωσε το έναυσμα για να αναληφθούν ανάλογες δράσεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα.  Το φετινό οργανωτικό συνέδριο  που πραγματοποιείται στη Λάρισας έχει κατά κάποιο τρόπο επετειακό χαρακτήρα, αφού ήταν και πάλι στη Λάρισα το 1980 που έγινε το 1ο Συνέδριο. Στους  καιρούς κρίσης που διανύουμε, η παράδοση είναι ένα υγιές κομμάτι το οποίο θα πρέπει να το διατηρήσουμε αλώβητο και να το μεταφέρουμε και στις επόμενες γενιές».

Στη χθεσινή συνέντευξη παρευρέθηκαν επίσης, το μέλος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Κων. Γιαννακός και τα μέλη του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας κ. Κων. Παππάς, Ειρήνη Καρατάσιου και Άλεξ. Τσιούρης.

 

Το συνέδριο

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, κατά τις δύο πρώτες ημέρες, στις 29 και 30 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Πανελλήνιου Συνέδριου των Συλλόγων, όπου μεταξύ άλλων,  θα συζητηθεί διεξοδικά τόσο η προετοιμασία όσο και το πρόγραμμα του 33ου Ανταμώματος, ενώ στις 31 Μαρτίου  θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της ΠΟΣΣ.

Το λογότυπο του Συνεδρίου

Οι σύλλογοι Σαρακατσαναίων  αποτελούν τμήμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και θεωρούμε πως πρέπει να οργανωθούν έτσι, ούτως ώστε να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Να τη διασώσουν δηλαδή ανόθευτη και να τη μεταλαμπαδεύσουν έτσι στις γενεές που ακολουθούν.

Προς αυτή την κατεύθυνση,  το λογότυπο έχει την ακόλουθη σημασία:

- Ο κύκλος της βάσης (πράσινος) αναπαριστά την ιδιαίτερη και πλούσια σε αξίες Σαρακατσάνικη παράδοση.

- Ο κόκκινος κύκλος αναπαριστά την ΠΟΣΣ και

- Ο γαλάζιος κύκλος αναπαριστά  τους κατά τόπους Σαρακατσάνικους Συλλόγους. Οι δύο αυτοί κύκλοι συγκρατιούνται από τον κύκλο της βάσης, την παράδοση. Πρέπει δηλαδή, οι κατά τόπους Σαρακατσάνικοι Σύλλογοι να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους, όπως και με την ΠΟΣΣ για να διατηρηθεί και να έχει συνέχεια στο χρόνο η παράδοσή μας. Άλλωστε, αυτό είναι που επιθυμούμε να αποκομίσουν οι φιλοξενούμενοι μας από το συνέδριο, που πραγματοποιείται στην πόλη μας.

Μοίρασε το