Μεγάλη Επιτυχία της Εκδήλωσης «ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 100» στην οποία συμμετείχε η Π.Ο.Σ.Σ.

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012. Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις

Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 100» την οποία διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης μαζί με 11 πολιτιστικές ομοσπονδίες της πόλης. Στο κάλεσμα του δήμου για συμμετοχή στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Πιο συγκεκριμένα, παραχωρήθηκαν στις ομοσπονδίες κεντρικές πλατείες της πόλης όπου θα παρουσίαζε η καθεμία χορούς και τραγούδια από την παράδοσή της. Στην Ομοσπονδία μας, παραχωρήθηκε η πλατεία Ναβαρίνου. Η ομοσπονδία κάλεσε να συμμετέχουν στην εκδήλωση αυτή τους 4 συλλόγους της περιοχής της Θεσσαλονίκης, το σύλλογο Σαρακατσαναίων φοιτητών Θεσσαλονίκης «ο Λεπενιώτης», το σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Θεσσαλονίκης «η Ένωση», το σύλλογο Σαρακατσαναίων επαρχίας Λαγκαδά «τα Σταυραδέρφια» και το σύλλογο Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου «ο Σταυραετός». Ο κάθε σύλλογος συμμετείχε με 25 χορευτές.

Το θέαμα και η εικόνα στην πλατεία Ναβαρίνου με τις σαρακατσάνικες φορεσιές ήταν πρωτόγνωρο για τους περαστικούς θεσσαλονικείς και τους θαμώνες των γύρω εστιατορίων και μαγαζιών καθώς και για τους κατοίκους των πολυκατοικιών, οι οποίοι θαύμασαν τους λεβέντικους χορούς και τις λαμπρές φορεσιές των Σαρακατσαναίων. Επίσης ήταν πάρα πολύ αυτοί που τραβήξανε φωτογραφίες με τους χορευτές καθώς και αρκετοί ήταν αυτοί που θέλησαν να χορέψουν με τα χορευτικά τμήματα των τεσσάρων συλλόγων. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι οι τραγουδιστές και τα άτομα της ορχήστρας ήταν ντυμένοι με σαρακατσάνικες φορεσιές, κάτι το οποίο ήταν επιθυμία του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ.

Στη συνέχεια, οι χορευτές, το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ., οι τραγουδιστές και πλήθος ατόμων κατευθύνθηκαν προς τη Λεωφόρο Νίκης όπου θα συναντιόντουσαν όλα τα πολιτιστικά σωματεία με τελικό προορισμό το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Να τονίσουμε ότι σε όλη τη διαδρομή αυτή ξεχωριστό τόνο έδωσε η παραδοσιακή σαρακατσάνικη ορχήστρα που μαζί με τους τραγουδιστές προχωρούσαμε τραγουδώντας σαρακατσάνικα τραγούδια.
Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν τα χορευτικά χόρεψαν, μπροστά στο Λευκό Πύργο, το τσάμικο «Κορίτσια από την Καστοριά», ένα τραγούδι που λέμε οι Σαρακατσαναίοι για να τιμήσουμε τον Μακεδονομάχο Παύλο Μελά. Πλήθος θεσσαλονικέων χειροκροτούσαν και επεφημούσαν τους Σαρακατσαναίους χορευτές.

Στο τέλος, η πορεία με τις πολιτιστικές Ομοσπονδίες ολοκληρώθηκε στο Δημαρχείο της πόλης όπου όλοι μαζί οι χορευτές χόρεψαν το τραγούδι-ύμνο «Μακεδονία ξακουστή» από γνήσια μακεδονική ορχήστρα.