Μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης της Π.Ο.Σ.Σ της 11ης Νοεμβρίου 2012

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012. Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ανακοινώσεις

Μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης της Π.Ο.Σ.Σ της 11ης Νοεμβρίου 2012

Η εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων στο πλαίσιο των 100 ετών από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της πόλεως της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σημείωσε σπουδαία επιτυχία συγκεντρώνοντας πάνω από 600 άτομα.

Αν αναλογιστεί κανείς και την ώρα της εκδήλωσης (12:00), η προσέλευση τόσων ανθρώπων ήταν πέραν του αναμενόμενου, γεγονός που έδωσε ιδιαίτερη χαρά στα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Το γεγονός αυτό αποτελούσε στοίχημα για το νέο διοικητικό συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Σ. στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας που το διέπει και στόχο έχει τη δημιουργία κλειστού τύπου εκδηλώσεων, όπως η συγκεκριμένη μεγάλης σημασίας εκδήλωση.
Πριν την εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο για τους Σαρακατσαναίους που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Μακεδονίας. Η Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά, όπου την ίδια μέρα ήταν η εορτή του Αγίου, με πλήθος κόσμου μέσα κι έξω από το ναό. Την Ομοσπονδία μας εκπροσωπούσαν μέλη του χορευτικού του συλλόγου Σαρακατσαναίων φοιτητών Θεσσαλονίκης, ντυμένα βέβαια με τις παραδοσιακές στολές, σύσσωμο το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας καθώς και επιφανείς Σαρακατσάνοι.
Η εκδήλωση άρχισε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Π.Ο.Σ.Σ. καθώς χαιρετισμούς, επίσης, απηύθυναν οι κ. Τζιτζικώστας Απόστολος (αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης), Σιμόπουλος Κ. (γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης) καθώς και ο κ. Μπαλέσδραβος Κων/νος (πρόεδρος Ο.Π.Ε.Σ.Σ.Β.). Το παρόν έδωσαν οι πρώην πρόεδροι της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Κυργιάννης Δημήτριος και Γιαννιώτης Θεόδωρος καθώς και πολλοί πρόεδροι συλλόγων Σαρακατσαναίων και πολιτιστικών σωματείων.
Εξαιρετικές ομιλίες για τη συμβολή των Σαρακατσαναίων στον Μακεδονικό Αγώνα εκφωνήθηκαν από τον κ. Γαρούφα Δημήτριο, τον κ. Κουτσοκώστα Ιωάννη και την κα Γαλατά Αικατερίνη. Στην συνέχεια, παρουσιάστηκε δρώμενο με το θάνατο του Μακεδονομάχου Κώστα Γαρέφη στα καλύβια των Καραφυλέων, το οποίο αποτέλεσε και το κορυφαίο γεγονός της εκδήλωσης, πρωτεργάτης του οποίου είναι ο Σαρακατσάνος σκηνοθέτης-ηθοποιός κ. Πανταζής Αναστάσιος. Το κοινό καταχειροκρότησε τα παιδιά που έπαιξαν στο δρώμενο αυτό ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συγκινήθηκαν ιδιαίτερα στο μοιρολόγι των γυναικών καθώς «ξεψυχούσε» ο καπετάν Γαρέφης.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τραγούδια και χοροί από τα χορευτικά των συλλόγων Σαρακατσαναίων της Ένωσης, των φοιτητών Θεσσαλονίκης, του Ελευθερίου Κορδελιού και του Λαγκαδά. Επίσης ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για το χορευτικό του συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου-Ξηρόμερου-Ευρυτανίας, τα μέλη του οποίου έκαναν μια τόσο μεγάλη απόσταση ώστε να δηλώσουν βροντερό παρόν στη μεγάλη αυτήν εκδήλωση της Ομοσπονδίας.
Η εκδήλωσε διήρκησε 3 ώρες περίπου, καθηλώνοντας το κοινό που παρευρέθη. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό, ότι το παρόν έδωσαν πολλοί Σαρακατσάνοι τραγουδιστές από όλη την Ελλάδα, ντυμένοι άπαντες με παραδοσιακές στολές μας, και τους οποίους θα ευχαριστήσουμε και ονομαστικά, μαζί με όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, σε επόμενο μήνυμα που θα αναρτηθεί στη σελίδα μας στο διαδίκτυο.