Η μετακινούμενη κτηνοτροφία στην UNESCO

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018. Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ανακοινώσεις

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Η μετακινούμενη κτηνοτροφία στην UNESCO

Το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 στο οικονομικό φόρουμ του 29ου MONEY SHOW στο ξενοδοχείο HYATT REGENCY στη Θεσ/νίκης διοργανώθηκε εκδήλωση με Θέμα: "Η μετακινούμενη κτηνοτροφία στην UNESCO."

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Δίκτυο Μετακινούμενης Κτηνοτροφίας σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Η Σαρακατσάνικη παρουσία τον ομιλητών ήταν εντυπωσιακή με ομιλητές και εισηγητές.
Πρώτη εισηγήτρια της εκδήλωσης, ήταν η πρόεδρος του Δικτύου Μετακινούμενης Κτηνοτροφίας κυρία Βασιλική Λάγκα (καθηγήτρια του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης) η οποία αναφέρθηκε στην μετακινούμενη κτηνοτροφία στα προβλήματα και τις προοπτικές της.
Δεύτερος εισηγητής ήταν ο κύριος Θεόδωρος Σδρούλιας (δημοσιογράφος), ο οποίος ανέλυσε το θέμα :Η Μετακινούμενη Κτηνοτροφία και η ανάδειξη της από την UNESCO σαν πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά και το Θεσσαλικό άλογο.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της ΠΟΣΣ κ. Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας τόνισε την αξία που έχει η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της μετακινούμενης κτηνοτροφίας για τους Σαρακατσαναίους.
Η κ. Αλεξία Γάτου εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Φοιτητών Θες/νίκης με μία εξαιρετική εισήγηση ανέπτυξε το θέμα: Η μετακινούμενη κτηνοτροφία με τα μάτια της νεολαίας. Έτσι για ακόμα μία φορά οι Σαρακατσαναίοι πρωτοστάτησαν με πρώτους και καλύτερους την νεολαία μας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Δ. Μακεδονίας, οικονομολόγος τραπεζικός κ. Κώστας Μπομπότας στην εισήγηση του αναφέρθηκε στις μετακινούμενες νομάδες Σαρακατσαναίων στο χρόνο και στον τόπο.
Ακολούθως, o κ. Μπίκος Ιωάννης (Γεωπόνος) πρώην Αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεσ/νίκης και πρώην Δήμαρχος Χαλκηδόνος είχε ως θέμα εισήγησης: Η Συμβολή της μετακινούμενης κτηνοτροφίας στην πρωτογενή ανάπτυξη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Ανατολίτης, ο πρώην ταμίας της ΠΟΣΣ κ. Αθανάσιος Καρυώτης και η Γ. Γραμματέας Συλλόγου Φοιτητών Θεσ/νίκης κ. Αλεξία Τσακούμη.
Όλες οι εισηγήσεις τον ομιλητών θα αναρτηθούν στην Ηλεκτρονική ΗΧΩ τον Σαρακατσαναίων η οποία δεν θα μπορούσε να μην είναι εκεί.

 

Μοίρασε το