ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ ΣΤΗΝ Π.Ο.Σ.ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013. Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ανακοινώσεις

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ ΣΤΗΝ Π.Ο.Σ.ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ

 

  

 

 

Η απάντηση του καθηγητή κ. Γ. Γραμματικάκη στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων

 

Ηράκλειο, 3 Ιουνίου

 

Αξιότιμο κ. Μουτσιάνα Γιώργο        

Πρόεδρο Π.Ο.Σ. Σαρακατσαναίων

 

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι, 

    Ειλικρινά  λυπούμαι, αν μια σύντομη αναφορά μου σε μια τηλεοπτική εκπομπή θεωρήθηκε ότι θίγει  την ιστορική μνήμη των Σαρακατσάνων, και την    εθνική  τους συνείδηση. Δεν είχα  βέβαια καμιά τέτοια  πρόθεση, και ούτε την ιστορική μου αντίληψη  αντιπροσωπεύει.  Θα παρακάμψω λοιπόν ορισμένους βαρείς σας χαρακτηρισμούς, που θεωρώ άδικους,   και  θα αναφερθώ  με μεγάλη συντομία στο θέμα. 

       Η εκπομπή του κ. Θεοδωράκη, δεν είναι  φυσικά μια ιστορική εκπομπή. Ετσι στην συγκεκριμένη εκπομπή, που είχε σαν γενικό της πλαίσιο ότι εμείς οι Ελληνες αναμένομε   πάντα από κάπου την σωτηρία της Πατρίδας, αναφέρθηκα στην φήμη περί επεμβάσεως των Σαρακατσάνων, για να αποτραπεί η ήττα του Ελληνικού στρατού  το 1987. Ας σημειωθεί, ότι το χαρακτηριστικό αυτό γεγονός  δεν είναι  δική μου επινόηση. Αναφέρεται στο βιβλίο "Οι επιφυλλίδες του Σαββάτου" ενός από τους εγκυρότερους Ελληνες φιλολόγους και δασκάλους μου, του Μενέλαου Παρλαμά. Θα μπορούσε μάλιστα να θεωρηθεί ως μια τιμητική για τους Σαρακατσάνους φήμη, αφού στις πολεμικές τους αρετές είχαν εναποθέσει ορισμένοι δημοσιογράφοι της εποχής την σωτηρία του Εθνους. Την διάσταση αυτή θεώρησα αυτονόητη, και, βοηθούντος  και του  πιεστικού τηλεοπτικού χρόνου, δεν τόνισα όπως θάπρεπε στην εκπομπή. 

       Είμαι λοιπόν έτοιμος να δεχθώ, ότι ούτε φραστικά, ούτε ουσιαστικά απέδωσα στους Σαρακατσάνους την δέουσα τιμή για την συμβολή τους στην Εθνική ζωή. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι δεν ήταν αυτό το νόημα η το κέντρο της εκπομπής, αλλά η διαρκής  αναμονή κάποιου φανταστικού Σωτήρα, που θα μας απελευθερώσει από τα δεινά μας. 'Ισως απαλύνει μάλιστα και την δική σας  δικαιολογημένη φόρτιση το γεγονός,   ότι από τους πολλούς επαίνους η σχόλια, που δέχθηκε  η εκπομπή, κανένα δεν επικεντρώθηκε στην  περιστασιακή αναφορά μου στους Σαρακατσάνους. Στην θέση τους θα μπορούσε άλλωστε να αναφερθεί κάποια άλλη από τις εθνικές οντότητες, οι Σφακιανοί  η οι Πόντιοι για παράδειγμα, που επίσης υπήρξαν παρούσες και  λάμπρυναν  συχνά την ιστορική πορεία μας. 

      Θέλω να ελπίζω, κ. Πρόεδρε, ότι τα παραπάνω αρκούν, για να αποκαταστήσουν τα πράγματα. Επιφυλάσσομαι μάλιστα, όταν υπάρξει και πάλι η κατάλληλη τηλεοπτική "περίσταση", να αναφερθώ  γενικότερα  στην παρουσία  των Σαρακατσάνων, που αξίζει να προσθέσω ότι με γοήτευε  πάντα   η  νομαδική και ανεξάρτητη  ζωή τους,  αλλά και οι αρχαιοελληνικές τους -όπως  τεκμηριώνουν ορισμένοι τουλάχιστον μελετητές-ριζες.  Ελπίζω ακόμα, ότι κάποια στιγμή θα διασταυρωθούν πάλι ότι δρόμοι μας, και εύχομαι ότι καλύτερο στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας και την προσωπική ζωή σας.

 

                  Φιλικά, και με εκτίμηση

                             Γιώργος Γραμματικάκης

                                   Καθηγητής Παν. Κρήτης

Μοίρασε το