Δελτίο τύπου για το 23ο Οργανωτικό Συνέδριο

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013. Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ανακοινώσεις

Το τριήμερο 29-30-31 Μαρτίου έλαβε χώρα στην πόλη της Λάρισας το 23ο  πανελλήνιο οργανωτικό συνέδριο συλλόγων Σαρακατσαναίων. Το συνέδριο οργάνωσε ο σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Νομού Λάρισας «ο Κατσαντώνης» με συνδιοργανωτή την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.).

Η έναρξη του οργανωτικού συνεδρίου έγινε την Παρασκευή 29 Μαρτίου με την εκδήλωση που πραγματοποίησε ο τοπικός σύλλογος της Λάρισας γιορτάζοντας το μισό αιώνα ζωής του συλλόγου. Η εκδήλωση τελέσθηκε στο αμφιθέατρο του παλιού κτιρίου της Ιατρικής Σχολής στην πλατεία Ταχυδρομείου στο κέντρο της Λάρισας, όπυ την παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Κατσαρός Νικόλαος, πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής του συλλόγου της Λάρισας και ο κ. Θεόδωρος Γιαννιώτης πρώτος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Κοινή συνισταμένη των δύο ομιλητών ήταν ο σπουδαίος ρόλος που έπαιξε ο σύλλογος στα μετέπειτα δρώμενα των Σαρακατσαναίων όλης της χώρας και η σημασία των αποφάσεων του πρώτου Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ. όπως ήταν  διοργάνωση του Πανελλήνιου Ανταμώματος στο Περτούλι  Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι ο σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Λάρισας είναι ο παλαιότερος σύλλογος Σαρακατσαναίων της Ελλάδος. Τέλος, την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μουτσιάνας Γεώργιος, ο πρόεδρος του συλλόγου της Λάρισας κ. Σταυροθόδωρος Γεώργιος και ο Δήμαρχος της πόλης κ. Τζανακούλης Κωνσταντίνος. Ακολούθησε παραδοσιακό σαρακατσάνικο γλέντι που διοργάνσε ο διοργναωτής σύλλογος στους συνέδρους και συνοδούς αυτών στο ξενοδοχείο διαμονής των συνέδρων και επισκεπτών του συνεδρίου.

Το Σάββατο 30 Μαρτίου έλαβε χώρα το 23ο Οργανωτικό Συνέδριο στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν με την υποδοχή γερόντων και παιδιών. Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ., κ. Μουτσιάνας Γεώργιος, υπερτόνισε την αναγκαιότητα της βελτίωσης της αποδοτικότητας των συλλογικών οργάνων , την αναπροσαρμογή των στόχων και των προτεραιοτήτων έτσι ώστε να υπάρξει δημιουργική συμμετοχή στην εθνική προσπάθεια να ξεπεραστεί  η κρίση που μαστίζει την χώρα μας. Το συνέδριο επίσης χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα. Ρένα Καραλαριώτου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας κ. Μπαλέσδραβος Κων/νος καθώς και ο γενικός γραμματέας του συλλόγου Σαρακατσαναίων Σκοπίων «το Χελιδόνι» κ. Κώτσος Χρηστος.

Οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν άκρως ενδιαφέρουσες, συμβαδίζοντας με την εποχή και την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα προσφέροντας πολλές ιδέες και καινοτομικές προτάσεις ώστε να διατηρηθεί η σαρακατσάνικη παράδοση ανέγγιχτη και ανεπηρέαστη από τον πολυπολιτισμό που προσπαθούν κάποιοι να επιβάλλουν στην πατρίδα μας, όπως και προτάσεις ζωτικής σημασίας με σκοπό την συνέχιση της λειτουργίας των συλλόγων Σαρακατσαναίων της χώρας. Τα παραπάνω μπορεί εύκολα κανείς να τα αντιληφθεί από τους τίτλους των εισηγήσεων που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας. Μετά από πολλά χρόνια και συνέδρια στο παρελθόν, διαβάστηκαν τα συμπεράσματα μετά το πέρας και των δύο ενοτήτων των εισηγήσεων τα οποία συντάχθηκαν κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι οι εισηγητές ήταν 13 στον αριθμό δείχνοντας έτσι τη θέληση των συλλόγων να συμμετέχουν δυναμικά αλλά και ουσιαστικά στο συνέδριο αυτό. Οι άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκαν οι εισηγήσεις ήταν:

1. Παράδοση και Νέοι
  2. Εκδηλώσεις-οργανωτικά και επιστημονικά συνέδρια
  3. Χρήση της τεχνολογίας με σκοπό την δημιουργία γενεαλογικών δέντρων
  4. Τρόποι με τους οποίους τα νέα παιδιά θα εισαχθούν στη σαρακατσάνικη παράδοση
  5. Ίδρυση μουσείου σαρακατσάνικης λαογραφίας και εκδόσεις.

Να υπογραμμίσουμε το αμείωτο ενδιαφέρον που υπήρχε από τους επισκέπτες στην παρουσίαση των εισηγήσεων καθώς και την μεγάλη προσέλευση για τα σημερινά δεδομένα. Επίσης, κοινό συμπέρασμα μετά το πέρας των ομιλιών ήταν ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και συνέδρια, το συνέδριο ήταν ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ, δηλαδή, όλεις οι εισηγήσεις ήταν οργανωτικές με νέες ιδέες και προτάσεις και όχι εξιστόρηση γεγονότων και ανάγνωση θεμάτων έξω από τη θεματολογία του συνεδρίου.

Παράλληλα με το συνέδριο, διοργανώθηκε εκδρομή για τα παιδιά και τους συνοδούς των συνέδρων και μελών διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων στο σαρακατσάνικο οικισμό του συλλόγου Σαρακατσαναίων επαρχίας Ελασσόνας. Επίσης διοργανώθηκε έκθεση σαρακατσάνικης υφαντικής από του μουσείο Σαρακατσάνικης Παράδοσης και του συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου στο ξενοδοχείο «Διόνυσος». Στο ίδιο μέρος και σε άλλη αίθουσα του ξενοδοχείου διοργανώθηκε εκδήλωση της σαρακατσάνικης νεολαίας.

Την Κυριακή 31 Μαρτίου, τελευταία μέρα του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας. Τα θέματα ήταν:

1. Ανάγνωση και ψήφιση των συμπερασμάτων του 23ου οργανωτικού συνεδρίου
  2. Διοικητικός απολογισμός των πεπραγμένων του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ. και διοικητικός προγραμματισμός από τον πρόεδρο κ. Μουτσιάνα Γεώργιο
  3. Οικονομικός απολογισμός από τον ταμία της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Καρυώτη Αθανάσιο.
  4. Στελέχωση της επιστημονικής επιτροπής και ψήφισή της.
  5. Ανάληψη διοργάνωσης του 24ου Οργανωτικού Συνεδρίου Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Η γενική συνέλευση δεν θύμισε στο ελάχιστο προηγούμενες συνεδριάσεις που έλαβαν χώρα στο παρελθόν. Πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με πολλές παρεμβάσεις από τους αντιπροσώπους των συλλόγων με μοναδικό σκοπό να προτείνουν νέα πράγματα και αρκετούς εξ’ αυτών να εξαίρουν το νέο Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ. και τις προσπάθεις που κάνει να αναβαθμίσει και πάλι την Ομοσπονδία, γεγονός που έγινε εύκολα κατανοητό μετά το διοικητικό απολογισμό που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ Μουτσιάνας Γεώργιος. Τέλος, ύστερα από ψηφοφορία, το 24ο οργανωτικό συνέδριο ανέλαβε ο σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Κιλκίς. Υποψήφιοι για την ανάληψη του επόμενου συνεδρίου ήταν επίσης ο σύλλογος της Φθιώτιδος και ο σύλλογος Βάλτου-Ξηρόμερου- Ευρυτανίας. Οι τρεις υποψήφιοι σύλλογη κατέθεσαν την αίτησή τους σε φάκελο παρουσιάζοντας πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε στο χώρο διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης.

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων εύχεται  καλή δύναμη στο Δ.Σ. του συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Κιλκίς «ο Φλάμπουρας» για το δύσκολο αλλά σπουδαίο εγχείρημα που πραγματοποίσε αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου, και εκφράζει την πεποίθηση ότι το 24ο οργανωτικό συνέδριο θα είναι ακόμη περισσότερο επιτυχημένο, όπως της Λάρισας.